•   +385 (0)35 361 947
  • info@arr-sintagma.hr

rec dvoriste okucaniU četvrtak 15. rujna 2022. godine u općinskoj vijećnici Općine Okučani, upriličena je završna konferencija projekta „Uspostava reciklažnog dvorišta na području općine Okučani“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.452.424,69 kn, od kojih je 3.725.060,98 kn bespovratno, a sufinancira ih Europska unija iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Predmetni projekt obuhvaća građenje i opremanje reciklažnog dvorišta na području općine Okučani, ograđenog prostora namijenjenog odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. Osim izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, projekt obuhvaća i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti te promidžbu i vidljivost projekta.

Načelnik Općine Okučani Aca Vidaković istaknuo je kako su do sad uloženi veliki napori u edukaciju stanovništva i opremu nužnu za prikupljanje otpada, te kako je potreba daljnjeg osvješćivanja stanovništva o otpadu kao velikom problemu ukoliko se pravilno ne razvrstava i prikuplja. Smatraju da će reciklažno dvorište dati velik doprinos svijesti o nužnosti pravilnog gospodarenja otpadom, te da će, kako se planira, doprinijeti da se količina miješanog otpada u prvoj godini sa sadašnjih 400 tona smanji za 50 tona.

Uz izradu i prijavu projektne dokumentacije, djelatnici Sintagme radili su na poslovima provedbe javne nabave za izvođenje radova na izgradnji reciklažnog dvorišta, te opremanju reciklažnog dvorišta spremnicima i ostalom opremom. Uz spomenuto, Sintagma je bila zadužena i za poslove tehničke pomoći pri provedbi spomenutog projekta, te poslove vezane uz vidljivost projekta.

pusca bic stazaPočetna konferencija s najavom projekta „Izgradnja biciklističko pješačke staze uz potok Lužnicu“ održana je u prostorijama Općine Pušća, a tom prilikom potpisani su i ugovori za obavljanje radova i stručni nadzor.

Projekt će se realizirati pod nadležnošću Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a na projektu surađuje i Grad Zaprešić. Projekt su predstavili načelnik Općine Pušća Filip Bernardić i voditeljica projekta direktorica Sintagme Senka Vranić, te su istaknuli kako očekuju dobre reakcije mještana i korištenje staze što bi trebalo imati za posljedicu i povećanje turističke ponude.

Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna od čega je 7,2 milijuna bespovratno, a troškovnikom je obuhvaćena gradnja biciklističko-pješačke staze u dužini 5,8 kilometara, stručni nadzor, upravljanje projektom, promidžba i Plan za odvojeno prikupljanje i skladištenje otpada.

Konzultantska tvrtka SINTAGMA kao vanjski suradnik na spomenutom projektu sudjeluje u savjetovanju i administrativnom upravljanju projektom, organizira provedbe projektnih aktivnosti, koordinaciji i praćenju projekta, provedbi komunikacije s ugovornim tijelima, pripremi narativnih i financijskih izvještaja i dr.

aktivni u zajednici dubravicaU Općini Dubravica trenutno se provodi projekt "Aktivni u zajednici". Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, vrijednost mu je 1.057.031 kuna, a provodit će se do sredine veljače 2023.

Projekt je koncipiran u tri elementa i obuhvaća provedbu četiri edukativne radionice, nabavu opreme, kombija i promidžbu. Od radionica provodit će se informatička pismenost, strani jezik, poduzetničke priče i praktična radionica. Polaznici će dobiti razvijene vještine, nova znanja i sposobnosti, motiviranost za integraciju na tržište rada te uključivanje u društvenoj zajednici s osjećajem osobnog dostojanstva.

-Ovim projektom osiguravamo materijalne i druge pogodnosti našim mještanima, ali i udrugama. Uključit ćemo mlade i starije mještane, osigurati im razne edukacije, razvoj vještina i znanja i tako im poboljšati standard i kvalitetu življenja- rekao je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof.

Konzultantska tvrtka SINTAGMA kao vanjski suradnik na spomenutom projektu sudjeluje u savjetovanju u administrativnom upravljanju projektom, organizira provedbe projektnih aktivnosti, koordinaciji i praćenju projekta, provedbi komunikacije s ugovornim tijelima, pripremi narativnih i financijskih izvještaja i dr.

strategije sintagma vijestStrateški dokumenti regionalnih i lokalnih jedinica definiraju njihove dugoročne aktivnosti i ciljeve, prioritete te mjere razvoja. Izradom strateških dokumenata stvara se sveobuhvatan razvojni plan u skladu sa nacionalnim i EU standardima, a koji služi kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja regionalnih i lokalnih jedinica.

Osim što su razvojne strategije ključno sredstvo u upravljanju regionalnim i lokalnim razvojem, iste su preduvjet za korištenje sredstava EU fondova za financiranje razvojnih projekata.

Sintagma dugi niz godina sudjeluje u pripremi i izradi strateških i razvojnih programa i planova za više od 80 klijenata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Terenskim prikupljanjem potrebnih podataka neophodnih za održivo planiranje i izradu strateških dokumenata, njihovom stručnom obradom te analizom resursa, okruženja i kapaciteta, Sintagma dolazi do kvalitetnih temelja za definiranje razvojnih i strateških ciljeva svojih klijenata koji služe za razvoj njihovih budućih aktivnosti. Sintagmini djelatnici, do sada u 2022. godini, izradili su devet strateških programa razvoja, te trenutno rade na još šest.

 

 

Cilj našeg djelovanja je razvoj gospodarstva, što ostvarujemo kroz programsko i projektno planiranje, strateško planiranje, investicijsko planiranje, edukaciju te marketing i promociju. U realizaciji tog cilja usko surađujemo s jedinicama lokalne samouprave, javnim ustanovama i institucijama, privatnim sektorom i gospodarstvenicima te neprofitnim sektorom.

Reference

Kontakt

Pročitajte više o našim obavijestima o privatnosti. www.arr-sintagma.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Saznajte više